Начальная

Windows Commander

Far
WinNavigator
Frigate
Norton Commander
WinNC
Dos Navigator
Servant Salamander
Turbo Browser

Winamp, Skins, Plugins
Необходимые Утилиты
Текстовые редакторы
Юмор

File managers and best utilites

Измерение рыб. Измерение рыб


Об измерении рыб

Об измерении рыб

Об измерении рыб

Более полувека назад крупнейший ихтиолог России Л.С.Берг писал: "…в печатных трудах сплошь и радом не указывается, что подразумевают авторы под "длиной тела рыбы". Попытки разобраться в этом требовали нередко гораздо большей затраты времени и труда, чем изучение соответствующей литературы". В настоящее время в ихтиологии существуют определенные правила измерения рыб. Эти правила различаются для особей из разных систематических групп.

измерение рыбыДля всех рыб существует понятие "абсолютной длины" — это расстояние от конца рыла до конца самой длинной лопасти хвостового плавника. Данным промером, обозначаемым буквой "L", практически не пользуются — потому, что он зависит от того, как расправлен хвостовой плавник, в результате чего промер этот недостаточно воспроизводим. Рыб с хорошо различимой крупной чешуей (самые распространенные в нашей фауне — карповые и окуневые) принято измерять от конца рыла (рот всегда должен быть закрыт) до конца чешуйчатого покрова у средних лучей хвостового плавника. Этот промер обозначается буквой "I". Для измерения лососевых принята длина тела по Смиту — от конца рыла до конца средних лучей хвостового плавника, обозначаемая "Lсм". Промеры "I" и "Lсм" хорошо воспроизводимы и являются основными. Так как у щук, с их мелкой чешуей, окончание чешуйчатого покрова устанавливается с трудом, их разумнее измерять так, как и лососевых. Это же относится и к другим рыбам с чешуей микроскопических размеров или вовсе лишенных ее. Несколько иначе принято измерять сигов: от переднего края верхнечелюстной кости до конца средних лучей хвостового плавника.

Вообще, при обмере надо пользоваться некоторыми очень простыми правилами. Рыбу следует положить на ровную поверхность — и только после этого измерять расстояние между начальной и конечной точками замера. Тогда это получится не по дуге, а по прямой, что точнее. Конечно, с такими, как лососевые, щуки — проще, т.к. можно просто отметить точки на ровной поверхности, а потом убрать рыбу — и измерить расстояние между этими отметками. При измерении же карповых и окуневых лучше воспользоваться вспомогательными ровными и прямыми предметами, расположив их параллельно друг другу так, чтобы один касался конца рыла, а второй — завершения чешуйчатого покрова, и затем уже измерить расстояние между этими предметами.

Можно правильно оценить размер рыбы и по фотографии. Для этого при фотосъемке нужно расположить рыбу на ровной поверхности прямо, а рядом с рыбой поместить предмет, который мог бы служить для определения масштаба. Для относительно коротких рыб — таких, как окунь, карась и т.п. — этим предметом может послужить спичечный коробок (длина 5 см). Для более длинных рыб коробок для оценки масштаба не годится, т.к. его на фотографии трудно точно измерить. Предмет для определения масштаба должен быть по размеру не меньше 15-20% длины рыбы. Для установления масштаба прекрасно послужит линейка с ясно читаемыми на фотографии цифрами. Однако ни счастливый рыболов, ни члены его семьи определителями масштаба быть не могут. Также нельзя составить правильного представления о размере рыбы и по фотографиям, на которых рыба изогнута, скрючена или расположена головой или хвостом к объективу. Еще нужно учесть, что короткофокусные объективы дают искажения, особенно заметные по краям кадра.

Фотоматериалы, представляемые рыболовами на конкурсы, в том числе и на конкурс журнала "Спортивное рыболовство", оставляют противоречивые впечатления. С одной стороны, большинство рыболовов стараются по возможности правильно измерить рыбу, и их данные представляются довольно достоверными. Есть, правда, и такие материалы, где имеется незначительная ошибка измерения — и ее характер сразу же бросается в глаза опытному человеку. Вот именно в помощь таким, вполне добросовестным рыболовам, и пишутся эти строки.

С другой стороны, к сожалению, встречаются рыболовы, явно страдающие "синдромом барона Мюнхгаузена". Эти горе-рыбаки не учитывают того очевидного факта, что метровая щука ни при каких обстоятельствах не может весить столько же, сколько весит метровый сазан. Более того, она даже не может весить и в два раза меньше. Хорошо известно, что все рыбы, как и все животные, вообще изменчивы, однако эта изменчивость не безразмерна, а ограничена характерными для каждого вида габаритами.

В ихтиологии и рыбоводстве для количественного описания экстерьера рыбы предложены так называемые "коэффициенты упитанности" по Фультону и по Кларку. Для вычисления этих коэффициентов нужно кроме длины и массы рыбы измерить ее ширину (высоту) и толщину, они обозначаются буквами "В" и "Н". Эти промеры выполняются на специальной мерительной доске или штангенциркулем, что для рыболова-любителя малодоступно.

Между тем, для вычисления полноты рыбы достаточно иметь только два промера — длину (L, Lсм или l) и массу рыбы. Нужно учесть, что масса рыбы в пределах погрешности равна ее объему. Поэтому можно пользоваться хорошо известным из геометрии правилом, что при увеличении или уменьшении линейного размера геометрически подобных фигур их объем изменяется в кубе. Для рациональности вычислений удобно принять за единицу полноты массу рыбы в 1 кг при длине 50 см. Это подходяще потому, что многие реально существующие рыбы длиной в 50 см имеют массу 1 кг. При этом более широкотелые и толстые рыбы будут иметь полноту больше условной единицы, а более прогонистые — соответственно, меньше. Конечно, у разных видов рыб по мере их роста полнота может изменяться. Например, окуни и карпы, взрослея, становятся шире и толще, а пропорции тела щук при увеличении размеров (за исключением диаметра глаза) почти не изменяются. Для вычисления полноты можно использовать любую из двух формул:

измерение рыбыгде Р — полнота, М — масса рыбы в кг, L1 — длина рыбы в см, Lo — 50 см.

Полнота щук колеблется обычно в пределах от 0,7 до 1,4, при этом крайние значения случаются редко, и чаще всего она находится в пределах 0,8-1,2. Крайние значения при максимуме связаны с наполнением желудка, а минимальные значения бывают у щук быстрых северных рек.

У лососевых (за исключением тихоокеанских лососей) полнота обычно находится в пределах от 0,9 до 1,8. Минимальные значения характерны для отнерестовавших рыб, а максимальные — для крупных самцов форелей кормных рек и озер, а также микиж и некоторых гольцов. Однако у гольцов, находящихся в длительной после-нерестовой депрессии, полнота бывает ниже 0,9 — и даже доходит до 0,66-0,72. Полнота самцов тихоокеанских лососей может быть значительно больше, особенно у крупных самцов, и достигать 2,2-2,5.

Нетрудно рассчитать значение полноты по имеющимся в литературе достоверным данным по массе и длине рыб. Например, полнота сазанов находится в пределах от 2,53 до 5,42. Полнота леща — от 2,74 до 3,66. Язя — от 1,79 до 3,4.

Так что, если рыболов утверждает, что пойманная им метровая щука весила пуд и даже больше — значит, имеет место острая форма "синдрома Мюнхгаузена".

Р. Викторовский

"Спортивное рыболовство № 7 — 2007г."

Внимание!

В качестве исходного материала использована статья с сайта "Калининградский рыболовный клуб"



yug-fishing.ru

Измерение рыб - WikiVisually

1. Рыбы – A fish is any member of a group of animals that consist of all gill-bearing aquatic craniate animals that lack limbs with digits. They form a group to the tunicates, together forming the olfactores. Included in this definition are the living hagfish, lampreys, and cartilaginous, tetrapods emerged within lobe-finned fishes, so cladistically they are fish as well. However, traditionally fish are rendered obsolete or paraphyletic by excluding the tetrapods, because in this manner the term fish is defined negatively as a paraphyletic group, it is not considered a formal taxonomic grouping in systematic biology. The traditional term pisces is considered a typological, but not a phylogenetic classification, the earliest organisms that can be classified as fish were soft-bodied chordates that first appeared during the Cambrian period. Although they lacked a true spine, they possessed notochords which allowed them to be more agile than their invertebrate counterparts, fish would continue to evolve through the Paleozoic era, diversifying into a wide variety of forms. Many fish of the Paleozoic developed external armor that protected them from predators, the first fish with jaws appeared in the Silurian period, after which many became formidable marine predators rather than just the prey of arthropods. Fish are abundant in most bodies of water and they can be found in nearly all aquatic environments, from high mountain streams to the abyssal and even hadal depths of the deepest oceans. With 33,100 described species, fish exhibit greater species diversity than any group of vertebrates. Fish are an important resource for humans worldwide, especially as food, commercial and subsistence fishers hunt fish in wild fisheries or farm them in ponds or in cages in the ocean. They are also caught by fishers, kept as pets, raised by fishkeepers. Fish have had a role in culture through the ages, serving as deities, religious symbols, fish do not represent a monophyletic group, and therefore the evolution of fish is not studied as a single event. Early fish from the record are represented by a group of small, jawless. Jawless fish lineages are mostly extinct, an extant clade, the lampreys may approximate ancient pre-jawed fish. The first jaws are found in Placodermi fossils, the diversity of jawed vertebrates may indicate the evolutionary advantage of a jawed mouth. It is unclear if the advantage of a hinged jaw is greater biting force, improved respiration, fish may have evolved from a creature similar to a coral-like sea squirt, whose larvae resemble primitive fish in important ways. The first ancestors of fish may have kept the form into adulthood. Fish are a group, that is, any clade containing all fish also contains the tetrapods

2. Подвид – In biological classification, subspecies is either a taxonomic rank subordinate to species, or a taxonomic unit in that rank. A subspecies cannot be recognized independently, a species will either be recognized as having no subspecies at all or at least two, in zoology, under the International Code of Zoological Nomenclature, the subspecies is the only taxonomic rank below that of species that can receive a name. In botany and mycology, under the International Code of Nomenclature for algae, fungi, in bacteriology and virology, under standard bacterial nomenclature and virus nomenclature, there are recommendations but not strict requirements for recognizing other important infraspecific ranks. A taxonomist decides whether to recognize a subspecies or not, the differences between subspecies are usually less distinct than the differences between species. In zoology, the International Code of Zoological Nomenclature accepts only one rank below that of species, other groupings, infrasubspecific entities do not have names regulated by the ICZN. Such forms have no official ICZN status, though they may be useful in describing altitudinal or geographical clines, pet breeds, transgenic animals, etc. While the scientific name of a species is a binomen, the name of a subspecies is a trinomen - a binomen followed by a subspecific name. A tigers binomen is Panthera tigris, so for a Sumatran tiger the trinomen is, for example, names published before 1992 in the rank of variety are taken to be names of subspecies. In botany, subspecies is one of many ranks below that of species, such as variety, subvariety, form, the subspecific name is preceded by subsp. or ssp. as Schoenoplectus californicus ssp. tatora. A botanical name consists of at most three parts, an infraspecific name includes the species binomial, and one infraspecific epithet, such as subspecies or variety. For example, Motacilla alba alba is the subspecies of the white wagtail. The subspecies name that repeats the name is referred to in botanical nomenclature as the subspecies autonym. When zoologists disagree over whether a population is a subspecies or a full species. A subspecies is a rank below species – the only recognized rank in the zoological code. Botanists and mycologists have the choice of ranks lower than subspecies, such as variety or form, in biological terms, rather than in relation to nomenclature, a polytypic species has two or more subspecies, races, or more generally speaking, populations that need a separate description. These are separate groups that are distinct from one another and do not generally interbreed. These subspecies, races, or populations, can be named as subspecies by zoologists, a monotypic species has no distinct population or races, or rather one race comprising the whole species. A taxonomist would not name a subspecies within such a species, monotypic species can occur in several ways, All members of the species are very similar and cannot be sensibly divided into biologically significant subcategories

3. Линейка – A ruler, sometimes called a rule or line gauge, is an instrument used in geometry, technical drawing, printing, engineering and building to measure distances or to rule straight lines. The ruler is a straightedge which may also contain calibrated lines to measure distances, rulers have long been made from different materials and in a wide range of sizes. Plastics have also used since they were invented, they can be molded with length markings instead of being scribed. Metal is used for more durable rulers for use in the workshop,12 inches or 30 cm in length is useful for a ruler to be kept on a desk to help in drawing. Shorter rulers are convenient for keeping in a pocket, longer rulers, e. g.18 inches are necessary in some cases. Rigid wooden or plastic yardsticks,1 yard long, and meter sticks,1 meter long, are also used, classically, long measuring rods were used for larger projects, now superseded by tape measure or laser rangefinders. Desk rulers are used for three purposes, to measure, to aid in drawing straight lines and as a straight guide for cutting and scoring with a blade. Practical rulers have distance markings along their edges, a line gauge is a type of ruler used in the printing industry. These may be made from a variety of materials, typically metal or clear plastic, units of measurement on a basic line gauge usually include inches, agate, picas, and points. More detailed line gauges may contain sample widths of lines, samples of common type in several point sizes, measuring instruments similar in function to rulers are made portable by folding or retracting into a coil when not in use. When extended for use, they are straight, like a ruler, the illustrations on this page show a 2-meter carpenters rule, which folds down to a length of 24 cm to easily fit in a pocket, and a 5-meter-long tape, which retracts into a small housing. A flexible length measuring instrument which is not necessarily straight in use is the tailors fabric tape measure and it is used to measure around a solid body, e. g. a persons waist measurement, as well as linear measurement, e. g. inside leg. It is rolled up when not in use, taking up little space, a contraction rule is made having larger divisions than standard measures to allow for shrinkage of a metal casting. They may also be known as a shrinkage or shrink rule, a ruler software program can be used to measure pixels on a computer screen or mobile phone. These programs are known as screen rulers. In geometry, a ruler without any marks on it may be used only for drawing lines between points. A straightedge is used to help draw accurate graphs and tables. A ruler and compass construction refers to using an unmarked ruler

4. Рулетка (инструмент) – A tape measure or measuring tape is a flexible ruler. It consists of a ribbon of cloth, plastic, fibre glass and it is a common measuring tool. Its design allows for a measure of length to be easily carried in pocket or toolkit. Today it is ubiquitous, even appearing in miniature form as a keychain fob, Surveyors use tape measures in lengths of over 100 m. Tape measures that were intended for use in tailoring or dressmaking were made from cloth or plastic. These types of tape measures were mainly used for the measuring of the humans waist line. Today, measuring tapes made for sewing are made of fiberglass, measuring tapes designed for carpentry or construction often use a stiff, curved metallic ribbon that can remain stiff and straight when extended, but retracts into a coil for convenient storage. This type of measure will have a floating tang or hook on the end to aid measuring. The tang is connected to the tape with loose rivets through oval holes, a tape measure of 25 or even 100 feet can wind into a relatively small container. The self-marking tape measure allows the user an accurate one hand measure, the first record of a people using a measuring device was by the Romans using marked strips of leather, but this was more like a regular ruler than a tape measure. On July 14,1868, a patent was filed by one Alvin J. Fellows of New Haven, Fellows rule, although crude and flimsy, was the first attempt to make a spring tape measure. On 3 January 1922, Hiram A. Farrand received the patent he filed in 1919 for his tape measure. Sometime between 1922 and December 1926, Farrand experimented with the help of The Brown Company in Berlin and it is there Hiram and William Wentworth Brown began mass-producing the tape measure. Their product was sold to Stanley Works. The basic design on all modern spring tape measures are built can trace its origins back to an 1868 patent by a New Haven. According to the text of his patent, Fellows tape measure was an improvement on other versions previously designed, the spring tape measure has existed since Fellows patent in 1868, but its usage did not become very popular due to the difficulty in communication from one town to another. In the early 1900s, carpenters began slowly adopting H. A. Farrands design as the one commonly used. With the mass production of the circuit the tape measure has also entered into the digital age with the digital tape measure. Some incorporate a digital screen to give measurement readouts in multiple formats, an early patent for this type of measure was published in 1977

5. Судно – Historically, a ship was a sailing vessel with at least three square-rigged masts and a full bowsprit. Ships are generally distinguished from boats, based on size, shape, Ships have been important contributors to human migration and commerce. They have supported the spread of colonization and the trade, but have also served scientific, cultural. After the 16th century, new crops that had come from, Ship transport is responsible for the largest portion of world commerce. As of 2016, there were more than 49,000 merchant ships, of these 28% were oil tankers, 43% were bulk carriers, and 13% were container ships. Military forces operate vessels for naval warfare and to transport and support forces ashore, the top 50 navies had a median fleet of 88 surface vessels each, according to various sources. There is no definition of what distinguishes a ship from a boat. Ships can usually be distinguished from boats based on size and the ability to operate independently for extended periods. A legal definition of ship from Indian case law is a vessel that carries goods by sea, a common notion is that a ship can carry a boat, but not vice versa. American and British 19th Century maritime law distinguished vessels from other craft, ships and boats fall in one legal category, a number of large vessels are usually referred to as boats. Other types of vessel which are traditionally called boats are Great Lakes freighters, riverboats. Though large enough to carry their own boats and heavy cargoes, in most maritime traditions ships have individual names, and modern ships may belong to a ship class often named after its first ship. The first known vessels date back about 10,000 years ago, the first navigators began to use animal skins or woven fabrics as sails. Affixed to the top of a pole set upright in a boat and this allowed men to explore widely, allowing for the settlement of Oceania for example. By around 3000 BC, Ancient Egyptians knew how to assemble wooden planks into a hull and they used woven straps to lash the planks together, and reeds or grass stuffed between the planks helped to seal the seams. Sneferus ancient cedar wood ship Praise of the Two Lands is the first reference recorded to a ship being referred to by name, the ancient Egyptians were perfectly at ease building sailboats. A remarkable example of their skills was the Khufu ship. Aksum was known by the Greeks for having seaports for ships from Greece, a panel found at Mohenjodaro depicted a sailing craft

6. Чешуя – In most biological nomenclature, a scale is a small rigid plate that grows out of an animals skin to provide protection. In lepidopteran species, scales are plates on the surface of the insect wing, scales are quite common and have evolved multiple times through convergent evolution, with varying structure and function. Scales are generally classified as part of an organisms integumentary system, there are various types of scales according to shape and to class of animal. Fish scales are derived, specifically in the mesoderm. This fact distinguishes them from reptile scales paleontologically, genetically, the same genes involved in tooth and hair development in mammals are also involved in scale development. True cosmoid scales can only be found on the extinct Crossopterygians, the inner layer of the scale is made of lamellar bone. On top of this lies a layer of spongy or vascular bone, the coelacanth has modified cosmoid scales that lack cosmine and are thinner than true cosmoid scales. Ganoid scales can be found on gars, bichirs, and reedfishes, ganoid scales are similar to cosmoid scales, but a layer of ganoin lies over the cosmine layer and under the enamel. Ganoin scales are diamond shaped, shiny, and hard, within the ganoin are guanine compounds, iridescent derivatives of guanine found in a DNA molecule. The iridescent property of these provide the ganoin its shine. Placoid scales are found on cartilaginous fish including sharks and these scales, also called denticles, are similar in structure to teeth, and have one median spine and two lateral spines. Leptoid scales are found on higher-order bony fish, as they grow they add concentric layers. They are arranged so as to overlap in a direction, like roof tiles, allowing a smoother flow of water over the body. They come in two forms, Cycloid scales have an outer edge, and are most common on fish with soft fin rays, such as salmon. Ctenoid scales have an outer edge, and are usually found on fish with spiny fin rays, such as bass. Reptile scale types include, cycloid, granular, and keeled, scales usually vary in size, the stouter, larger scales cover parts that are often exposed to physical stress, while scales are small around the joints for flexibility. Most snakes have extra broad scales on the belly, each covering the belly from side to side. The scales of all reptiles have a component, but many reptiles, such as crocodilians

7. Жабры – A gill is a respiratory organ found in many aquatic organisms that extracts dissolved oxygen from water and excretes carbon dioxide. The gills of species, such as hermit crabs, have adapted to allow respiration on land provided they are kept moist. The microscopic structure of a gill presents a surface area to the external environment. Many microscopic aquatic animals, and some larger but inactive ones, can absorb oxygen through the entire surface of their bodies. However, more complex or more active aquatic organisms usually require a gill or gills, Gills usually consist of thin filaments of tissue, branches, or slender, tufted processes that have a highly folded surface to increase surface area. A high surface area is crucial to the gas exchange of aquatic organisms, a cubic meter of air contains about 250 grams of oxygen at STP. The concentration of oxygen in water is lower than in air, in fresh water, the dissolved oxygen content is approximately 8 cm3/L compared to that of air which is 210 cm3/L. Water is 777 times more dense than air and is 100 times more viscous, oxygen has a diffusion rate in air 10,000 times greater than in water. The use of sac-like lungs to remove oxygen from water would not be efficient enough to sustain life, rather than using lungs, aseous exchange takes place across the surface of highly vascularised gills over which a one-way current of water is kept flowing by a specialised pumping mechanism. The density of the water prevents the gills from collapsing and lying on top of each other, with the exception of some aquatic insects, the filaments and lamellae contain blood or coelomic fluid, from which gases are exchanged through the thin walls. The blood carries oxygen to other parts of the body, carbon dioxide passes from the blood through the thin gill tissue into the water. Gills or gill-like organs, located in different parts of the body, are found in groups of aquatic animals, including mollusks, crustaceans, insects, fish. The gills of vertebrates typically develop in the walls of the pharynx, most species employ a countercurrent exchange system to enhance the diffusion of substances in and out of the gill, with blood and water flowing in opposite directions to each other. The gills are composed of filaments, the gill lamellae. When a fish breathes, it draws in a mouthful of water at regular intervals, then it draws the sides of its throat together, forcing the water through the gill openings, so it passes over the gills to the outside. Fish gill slits may be the ancestors of the tonsils, thymus glands. Adjacent slits are separated by a gill arch from which projects a cartilaginous gill ray. This gill ray is the support for the sheet-like interbranchial septum, the base of the arch may also support gill rakers, projections into the pharyngeal cavity that help to prevent large pieces of debris from damaging the delicate gills

8. Жаберные крышки – The operculum of a bony fish is the hard bony flap covering and protecting the gills. In most fish, the edge of the operculum roughly marks the division between the head and the body. The operculum is composed of four fused bones, the opercle, preopercle, interopercle, the posterior rim of the operculum is equipped with a flexible, ribbed structure which acts as a seal to prevent reverse water flow during respiration. The morphology of this anatomical feature varies greatly between species, for example, the bluegill has a posteriorly and dorsally oriented rounded extension with a small black splotch present. In some species, the operculum can push water from the cavity through the gills. For some fish, opercula are vital in obtaining oxygen and they open as the mouth closes, causing the pressure inside the fish to drop. Water then flows towards the pressure across the fishs gill lamellae. Without opercula, other methods of getting water to the gills are required, Fish Hyomandibula Fish, operculum BiologyBase, Fish Anatomy

9. Сельдевые – Clupeidae is a family of ray-finned fishes, comprising, for instance, the herrings, shads, sardines, hilsa, and menhadens. The clupeids include many of the most important food fishes in the world, clupeids are mostly marine forage fish, although a few species are found in fresh water. No species has scales on the head, and some are entirely scaleless, the lateral line is short or absent, and the teeth are unusually small where they are present at all. Clupeids typically feed on plankton, and range from 2 to 75 cm in length, the family arguably also contains the Sundasalangidae, a paedomorphic taxon first thought to be distinct salmoniform family but then found to be deeply nested in Clupeidae. In the fossil record date back to the early Paleogene. Clupeids spawn huge numbers of eggs near the surface of the water, after hatching, the larvae live among the plankton until they develop a swim bladder and transform into adults. These eggs and fry are not protected or tended to by parents, the adults typically live in large shoals, seeking protection from piscivorous predators such as birds, sharks and other predatory fish, tooth whales, marine mammals and jellyfish. The family currently comprises 54 genera and approximately 200 species

wikivisually.com

Измерение рыб

Измерение рыб — это определение размеров отдельных рыб, различных частей их анатомии и соотношений между частями тела Применяется при изучении экстерьера и упитанности рыб Необходимо для различных целей: определения допустимых размеров ячеи орудий лова, изучения роста рыб, установления промысловой меры для вылова рыб данного вида, а также для распознавания отдельных подвидов и местных форм

Содержание

  • 1 Приборы для измерения рыб
  • 2 Схема измерения рыб
  • 3 Примечания
  • 4 Литература
  • 5 Ссылки

Приборы для измерения рыбправить

Приборы для измерения рыб:1 бонитировочная доска 2 мерный треугольник

Для измерения рыб приборы применяют различные приборы и приспособления: измерительные ленты, мерные доски, штангенциркули, линейки, сантиметровые рулетки

На судах, особенно во время качки, для измерения рыб пользуются мерным корытом Его изготавливают из планок с небольшими просветами между ними, через которые стекают вода и слизь

Измерения мелких рыб, а также более точные измерения длины головы и высоты тела производят штангенциркулем При измерении рыбу кладут на мерную доску правой стороной, головой к торцовому бортику

Схема измерения рыбправить

измерение рыб

Существует много схем измерения рыб, разработанных как русскими Кесслер К Ф, Варпаховский Н А, Правдин И Ф и др, так и зарубежными учеными Дж Л Б Смит и др

Длину всей рыбы зоологическую, или абсолютную измеряют от вершины рыла до вертикали конца наиболее длинной лопасти хвостового плавника при горизонтальном положении рыбы Длина без хвостового плавника, или «промысловая», — это расстояние от начала рыла до конца чешуйчатого покрова Длина туловища — это расстояние от жаберной щели до конца чешуйчатого покрова или до корней средних лучей хвостового плавника у рыб без чешуи Длина тела по Смитту — это расстояние от вершины рыла до конца средних лучей хвостового плавника развилка хвостового плавника1 Принята при измерении лососевых, корюшек и сельдевыхДлина головы — это расстояние от вершины рыла до заднего наиболее удаленного края жаберной крышки Наибольшая высота тела — расстояние от самой высокой точки спины до брюшка по вертикали

Некоторые измерения рыб можно писать сокращенно:

L — общая длина рыбы; l — длина до конца чешуйчатого покрова у сельдевых до конца средних лучей хвостового плавника; С — длина головы; Н — высота тела

Примечанияправить

  1. ↑ Методики ихтиологических исследований для начинающих ихтиологов и любителей природы / /Сост Общественный фонд «Дикая природа Сахалина» — 2004 г

Литератураправить

  • Баклашова Т А Ихтиология — М: Пищевая промышленность, 1980 — 322 с
  • Викторовский Р М Об измерении рыб // «Спортивное рыболовство» № 7 Июль 2007
  • Иванова Т С, Лайус Д Л Роль ошибок измерения в анализе морфологических признаков, традиционно используемых в ихтиологии // IX научная сессия Морской биологической станции СПбГУ Тезисы докладов / Под ред А И Раилкина, И А Стогова — СПб: СПбГУ, 2008 — 80 с — с 22-24
  • Макеев С С Методики ихтиологических исследований: для начинающих ихтиологов и любителей природы / Сост Общественный фонд «Дикая природа Сахалина» в рамках проекта «Содействие сохранению диких популяций лососей на Сахалине» — Южно-Сахалинск: б и, 2005 — 40 с: ил
  • Правдин И Ф Руководство по изучению рыб 3-е изд — Л: Издательство ЛГУ, 1939 — 245 с: ил — II гл
    • Правдин И Ф Руководство по изучению рыб преимущественно пресноводных 4-е изд перер и доп / Под ред проф П А Дрягина и канд биол наук В В Покровского — М: Пищевая промышленность, 1966 — 375 с

Ссылкиправить

  • Измерения рыб, wwwsakhalinru

Измерение рыб Информация о

Измерение рыбИзмерение рыб

Измерение рыб Информация Видео

Измерение рыб Просмотр темы.

Измерение рыб что, Измерение рыб кто, Измерение рыб объяснение

There are excerpts from wikipedia on this article and video

www.turkaramamotoru.com


Смотрите также

 

..:::Новинки:::..

Windows Commander 5.11 Свежая версия.

Новая версия
IrfanView 3.75 (рус)

Обновление текстового редактора TextEd, уже 1.75a

System mechanic 3.7f
Новая версия

Обновление плагинов для WC, смотрим :-)

Весь Winamp
Посетите новый сайт.

WinRaR 3.00
Релиз уже здесь

PowerDesk 4.0 free
Просто - напросто сильный upgrade проводника.

..:::Счетчики:::..